17 augustus 2008

Speellijst 17 augustus 2008

Pharoah Sanders.De Jazzmix is vandaag geheel gewijd aan de Free Jazz. Free jazz is ontstaan in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De manier van improviseren door deze avant-garde muzikanten wijkt sterk af van de toen gangbare manier van jazz-improvisatie. Er zijn veel tempowisselingen en er is geen vaste akkoordopvolging.. Een van de bekendste Free Jazz-muzikanten is tenorsaxofonist Pharoah Sanders. Van zijn band draai ik vanavond het album ‘Black Unity’ uit 1971.
Pharoah Sanders is de bijnaam van Farrell Sanders. Hij kreeg die naam van de jazzcomponist, bandleider en pianist Sun Ra met wie hij veel optrad.
Sanders is nu 67 jaar. Hij werd geboren in Arkansas en begon zijn carrière als tenorsaxofonist in California. In 1961 vertrok hij naar New York waar hij vier jaar later ging spelen bij de band van John Coltrane. Hier begon hij naam te maken, maar hier ging hij ook steeds meer in de richting van de avant-garde jazz. Het zijn vooral de albums Ascension en Meditations die hij met Coltrane opnam in 1965 die zijn faam vestigde. Sanders ontwikkelde daarna al heel snel een geheel andere stijl dan Coltrane, hoewel hij toch wel sterk beïnvloed werd door zijn samenwerking met hem. Hij liet zijn Free Jazz vooral horen op albums die hij met anderen maakte. Pas in de jaren zeventig begon hij steeds meer eigen albums op te nemen. ‘Black Unity’ is er daar een van. Na de jaren zeventig zakte de belangstelling voor de Free Jazz wat weg. Pas sinds de eeuwwisseling is die belangstelling weer wat teruggekomen en ontstond er weer interesse voor Free Jazz. Sanders begon ook weer op te treden en albums uit te brengen. Free Jazz zijn vaak lange stukken, ik zei het al. Het stuk dat ik nu in de Jazzmix draai, duurt ongeveer 37 minuten. Ga er dus maar eens voor zitten.
Je hoort de tenorsaxofonisten Pharoah Sanders en Carlos Garnett, Lawrence Killian op congas en balafoon (de Afrikaanse variant van onze xylofoon), de bassisten Stanley Clarke en Cecil McBee, de drummers Billy Hart en Norman Connors, pianist Joe Bonner en trompettist Marvin ‘Hannibal’ Peterson.

Verder in de Jazzmix een opname van de Camden Jazz Week. Daar trad in de jaren 80 in het Shaw theater het Roemeense avant-garde strijkkwartet Alexander Balanescu op samen met de bassist Charlie Haden en pianist Gavin Bryars. De drijvende kracht achter het kwartet is de violist, componist en oprichter Alexander Bălănescu. Het kwartet heeft een heel herkenbare stijl met de uit de Free Jazz bekende ingewikkelde patronen, wisselende ritmes en dissonanten.

Speellijst

01 - Pharoah Sanders - Black Unity – 37:21
02 - Alexander Balanescu Quartet - The Sacred Mind of Johnny Dolphin – 12:29

Geen opmerkingen: