4 augustus 2013

Jazz-icoon Rita Reys in de Jazzmix

De Jazzmix van zondag 4 augustus is geheel gewijd aan de onlangs op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen gevolgen van een hersenbloeding overleden jazz-icoon Rita Reys. Tussen 21:00 en 22:00 besteedt presentator Frans van Rijnswou zondag in het programma ruim aandacht aan Europa's First Lady of Jazz. Reys werkte samen met jazz-grootheden als Dizzy Gillespie, Johnny Griffin en Lester Young. In 2011 stond ze 70 jaar op het podium. Rita Reys kreeg verschillende onderscheidingen, waaronder 6 Edisons en de Bird Award. Ook kreeg ze in 1980 het ereburgerschap van New Orleans, de bakermat van de jazz.

Na de dood van drummer Wessel Ilcken, haar eerste man, trouwde ze in 1960 met pianist Pim Jacobs.  De lp ‘Marriage In Modern Jazz’ die ze samen opnamen in dat jaar, werd legendarisch.  Ze zouden vier decennia samen optreden. Pim Jacobs overleed in 1996 aan kanker. De laatste jaren trad ze vaak op met pianist Peter Beets en haar zwager bassist Ruud Jacobs.

Reys begon in de jaren veertig als jazz-zangeres en brak door in de jaren vijftig. Ze bleef tot op hoge leeftijd jazz zingen. Zaterdag 6 juli stond ze, na vier maanden afwezigheid wegens een heupoperatie, nog op het podium in een uitverkochte North Sea Jazz Club in Amsterdam. In de Jazzmix hoor je muziek uit elk decennium van haar lange carrière. De uitvaart van Reys is maandag 5 augustus in Breukelen.

Filmpje op de Facebook-pagina van Stadsradio Delft.

Geen opmerkingen: